Bardzo wiele osób zaczyna doceniać dobre jedzenie. Chcemy oglądać się za doskonałymi restauracjami i próbować smaków, które przychodzą do nas z różnych stron świata. Dlatego też ogromnym zainteresowaniem cieszy się dobra restauracja oferująca sushi. Tego rodzaju przekąski zaczęły być wybierane przez coraz większą grupę osób i dlatego restauracje, które je oferują zaczynają powstawać w wielu miastach. Zaczynamy myśleć o tym, co spożywamy , a także w jakich lokalach się stołujemy, dlatego bardzo często wybieramy się do tego typu restauracji. W naszym świecie znacznie częściej niż kiedyś smak i zapach różnych narodów dostępne są bez problemu. W restauracji tego typu powinniśmy spróbować wspaniałych dań, które są piękne podane i smakują idealnie.TAO BY ZEN JEDYNE TEPPANYAKI W KRAKOWIE Prawie wszyscy ludzie delektują się jedzeniem , a także pragną w jak największym stopniu kosztować smaków świata. Spożywanie posiłków nie jest dzisiaj koniecznością, lecz przyjemnością , dlatego warto kosztować różne smaki, aby wybrać ten, który będzie nam sprawiał przyjemność. Sushi to dzisiaj bardzo często wybierane danie, które znajdzie zainteresowanych w bardzo wielu miejscach na świecie. Sushi błędnie opisywane jako danie z surowej ryby [pochodzi z rejonów Azji południowo – wschodniej. Pierwotnie sushi stanowiło sposób konserwowania ryb. Obecnie sushi można podzielić na dwie kategorie – dania dostosowanego do upodobań europejskich, oraz opcji azjatyckiej. Co jest różnicą? Przede wszystkim dobór części dania. Sushi przygotowywane jest z ziaren ryżu, odmiennych owoców morza, jarzyn, grzybów, jajek oraz oczywiście ryb. Zależnie od preferencji jedzących, ryba może być ugotowana lub pozbawiona obróbki. Ryż zawsze jest jednak ugotowany, a uprzednio zakwaszony z wykorzystaniem octu ryżowego. Możemy wyróżnić kilka gatunków sushi, ze względu na procedurę przygotowania oraz wykorzystane składniki żywnościowe. Do najpopularniejszych typów dania zaliczają się : nigiri oraz maki. Nigiri to kompozycja ryżu, z którego formuje się walcowate paluszki oraz fragmentu ryby. Proces tworzenia maki polega na ułożeniu ryby oraz ryżu na płacie algi oraz zwinięcie całości. Potrzebne jest przy tym użycie przystosowanej do tego maty bambusowej. Jeśli mówimy o konsumpcji sushi – istotne jest tylko, by wkładać do ust kawałki w całości. Stąd też trzeba zwrócić uwagę, by danie podawać podzieloną na niewielkie porcje.