Pragniesz wiedzieć, w jaki sposób zrobić prawdziwą włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zapoznanie się z szefami kuchni z bardzo dobrych pizzerii w Rzymie. Jeżeli jednak nie planujesz być w Rzymie, najbliższą najlepszą opcją jest zapoznanie się z tym tekstem. Najważniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś więcej, niż tylko jej podstawą -jest tym, co zapewnia pizzy jej strukturę, łączy smaki i – jeżeli poprawnie zrobione – może sprawić, że poczujesz się jakbyś w istocie trafił do Włoch.
restauracja z ogródkiem Kraków
wyroby własnej produkcji Kraków
Ale najpierw: trochę o pizzy we Włoszech …
Schematyczna pizza margherita pochodzi z Neapolu. Mimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim jedzeniem legendarnym za granicą, pizza i Włochy nie zawsze były synonimem. Na początku stosowano zasadę – im prostsza pizza, tym poprawniej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano bądź też bazylii, do tego odrobinę czosnku, soli oraz oliwy z oliwek.
Bezsprzecznie, włoskie jedzenie jest wybitnie regionalne, też jeśli chodzi o pizze. Jedna reguła jednak jest wszędzie taka sama: każda oryginalna włoska pizzeria powinna być zawsze przyrządzana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie powinna się nawet zgodnie z prawem nazywać się pizzerią!
Czym charakteryzuje się włoska pizza?
Podobnie jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest perfekcyjna oraz w największym stopniu autentyczna – kiedy jest świeża, zawiera lokalne składniki.
Co jest niezbędne prócz pieca, by zrobić włoską pizzę?
• 600 ml ciepłej wody,
• 1 kg mąki,
• 2,5 – 3 łyżki (25 gramów) rześkich drożdży bądź 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
• 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
• 1,5 łyżeczki soli,
• 2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.
W następnej kolejności pora na ulubione akcesoria, chociaż można trzymać się również wyżej wymienionej klasyki. Najlepiej też gotową pizzę podać typowo po włosku – innymi słowy ozdobić kilkoma liśćmi bazylii oraz absolutnie nie dawać do tego jakiegokolwiek sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, ogromnej jakości.