Dobra włoska restauracja – klasyczne menu
Restauracje włoskie to w większości polskich miast najbardziej popularny rodzaj gastronomii. Lubimy jedzenie włoskie bo jest smaczne, pożywne oraz ceszy oko. Z całą pewnością najczęściej wybieramy takie dania jak pasty. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską próbują równie pyszne dania obiadowe – canelloni, polentę czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za dobrą włoską restauracją należy zwrócić uwagę na elementów: jak wiele półproduktów rzeczywiście pochodzi z Włoch, czy w karcie można znaleźć również nie tak znane potrawy, czy karta win, zawiera typowo włoskie wina. Włoskie potrawy to bogata wielość smaków i dania z wielu części Włoch. W dobrej restauracji znajdziemy naturalny smak Włoch.
Włoska kuchnia jest nieskomplikowana, co nie zmienia tego, że jest mniej smaczna Z pewnością można stwierdzić, że jest to niezwykle smaczna kuchnia europejska .
Wykwintne wino z Włoch
Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która ubiega się do bycia ekskluzywnym punktem na gastronomicznej mapie miasta, nie powinna zapominać trunków. Kolacja w stylu włoskim koniecznie powinien zawierać również trunek. Kieliszek czerwonego wina to dla Włochów reguła. La grande Mamma Kraków Najbardziej znane wina z Włoch to toskańskie chianti, kalabryjskie ciro a także marsala z Sycylii. Włoska restauracja – o ile naprawdę ma być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, musi mieć nie mały zestaw win.
Charakterystyczna włoska restauracja
Chcąc zrozumieć fenomen kuchni włoskiej bez cienia wątpliwości warto wybrać się do restauracji, która umie podać nie tylko pasty i pizzę.
Zobacz film