Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu znanych na całym globie. Dziś posmakować można jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co uwielbiają jeść prawdziwi Włosi?
Co jest w największym stopniu znaczącym włoskim daniem?
Z trudem wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza łączy się z Włochami. Miłują ją również sami Włosi.
Kapitalna serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu ujmowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże pysznego dania. W najwyższym stopniu znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze szczególnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co w istocie uwielbiają jeść Włosi, nie można zapomnieć o makaronach. Niektórzy pokuszą się nawet o twierdzenie, iż to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W największym stopniu włoskie jest naturalnie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnego rodzaju sosami. Istotne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, inaczej odrobię twardy – taki powinien być przyzwoicie ugotowany makaron wedle Włocha. Inne legendarne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą oraz sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest nadzwyczaj urozmaicona. Poświęcić wolno jej w zasadzie długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują też słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu niemniej jednak na to, po które danie sięgamy, możemy być przekonani, że zafascynuje ono głębią smaku i aromatu.